Mijn team
Jongste jeugd

Jeugd

Senioren

Agenda


 

Jarigen
Vandaag:
Saskia Janssen
Martijn Kuipers
 
Morgen:
Isabel Meuer
 
Overmorgen:
Sven van den Boogaard
Mike j Nijland
Diede Pijls
Corona en de gevolgen HC Scoop Update 27 september 2020
27-8-2020
Nieuwsafbeelding

Update 27 september 2020 


Corona en de gevolgen voor het nieuwe seizoen 

 

We staan aan het begin van een nieuw hockeyseizoen. De meeste teams zijn de voorbereidingen gestart en gaan (oefen-)wedstrijden spelen. Dat is fijn, maar door het coronavirus is zeker nog niet alles bij het oude. De KNHB heeft een update geplaatst met een aantal extra maatregelen en aanbevelingen voor het spelen van wedstrijden. Wil je alle ins en outs weten, raadpleeg dan de Q & A op KNHB.nl. Wij zetten hier de belangrijkste regels en gevolgen hiervan voor HC Scoop voor je op een rij. 

 

We beginnen met een disclaimer. De hieronder beschreven coronamaatregelen zijn actueel op het moment van publicatie van dit artikel. De maatregelen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast zijn er regionaal verschillen, omdat gemeenten en veiligheidsregio’s in de plaatselijke verordeningen aanvullende regels kunnen stellen. Zorg dat je op de hoogte blijft en check zeker bij uitwedstrijden hoe de regels bij de tegenstander zijn. 

Bij klachten: blijf thuis 

We kunnen de zin inmiddels wel dromen, maar nog steeds als belangrijkste regel geldt: heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Dat thuisblijven geldt natuurlijk ook voor besmette spelers of spelers die verplicht worden gesteld in quarantaine te gaan. 

 

De KNHB roept iedereen allereerst op om alle overheidsrichtlijnen in acht te nemen. 

Houd je aan alle adviezen: 

 

  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. 
  • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten). 
  • Vermijd drukte. 
  • Was vaak je handen. 
  • Houd je ook aan de regels met betrekking tot thuisblijven c.q. in quarantaine gaan wanneer je dit gevraagd wordt of wanneer je klachten hebt. 
  •  

 

Een besmetting in een team? 

Positief geteste spelers of spelers die verplicht worden gesteld in quarantaine te gaan, blijven thuis en nemen niet deel aan wedstrijden, trainingen of andere clubactiviteiten. 

Bij een positieve test binnen een team, bepaalt de GGD op basis van bron- en contactonderzoek de gevolgen voor de rest van het team. Als hockeyers tijdens een wedstrijd of training niet meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon verblijven, wat in de regel zo is, dan zal de GGD teamgenoten zien als "overige niet nauwe contacten”. Deze spelers mogen blijven deelnemen aan wedstrijden maar moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden en thuisblijven zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt. Daarbij geldt: safety first, neem je verantwoordelijkheid! 

Alleen als de GGD adviseert dat het gehele team niet kan spelen wegens, worden wedstrijden uitgesteld. Alleen als kan worden aangetoond dat een team 6 of meer spelers mist door het coronavirus (positieve tests, dringend geadviseerde of verplichte quarantaines) bestaat de mogelijkheid om de wedstrijd uit te stellen. Dit dient dan door de vereniging aangevraagd te worden via het districtskantoor of [email protected]. Een dergelijke aanvraag moet worden ingediend zodra bekend is dat deze situatie van toepassing is, maar minimaal 24 uur voor aanvang van de wedstrijd. Onderbouwing van de aanvraag dient te worden meegestuurd. Indien de competitieleiding akkoord gaat met uitstel, wordt de betreffende wedstrijd zo snel als mogelijk is alsnog gespeeld. Neem in al deze gevallen zo snel mogelijk contact op met het wedstrijdsecretariaat via [email protected] 

 

Uitwedstrijden: mondkapje op in de auto 

Als je met de auto naar uitwedstrijden reist, wordt door de overheid sterk geadviseerd om personen boven de twaalf jaar een mondkapje te laten dragen. Dat geldt niet voor een auto vol leden van hetzelfde huishouden en voor kinderen onder de twaalf jaar. Bestuur je als volwassene een auto vol jongste jeugd, dan word je wel geacht een mondkapje te dragen. 

 

1 ½ meter afstand 

  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en ten opzichte van volwassenen geen afstand te houden. 

  • Voor leden uit hetzelfde huishouden geldt dat ook zij onderling geen afstand hoeven te houden. 

  • Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden, maar moeten dit wel tot volwassenen. 

  • Volwassen dienen te allen tijde afstand te houden ten opzichte van elkaar en jongeren vanaf 13 jaar. 

  • Alleen tijdens de wedstrijd of training (sportbeoefening) is dat niet noodzakelijk: 

 

Normaal spelcontact is tijdens de wedstrijd of training toegestaan voor alle leeftijden, maar... 

Vooraf, tijdens rustmomenten én na afloop van de sportbeoefening dienen direct weer de algemene afstandsregels te worden gehanteerd. Dat geldt dus rondom de dug-out, in de kleedkamer en in het clubhuis. De KNHB adviseert op dit moment zowel de line-up als de shakehands achterwege te laten. De stickshake kan een alternatief zijn, maar ook dat raadt de KNHB op dit moment af. Bij de jeugd (tot en met 17 jaar) kan op basis van de coronaregels nog steeds een "huddle” voorafgaand aan de wedstrijd worden gedaanSpelers of teambegeleiders vanaf 18 jaar dienen wel op afstand te blijven bij deze huddles. Bij andere teams, vanaf 18 jaar, kan de huddle niet tenzij er minimaal 1,5 meter afstand wordt gehouden. De 1,5 meter afstand mag alleen tijdens spelsituaties worden genegeerd maar moet in alle andere situaties ook op het veld gehandhaafd worden. 

De KNHB raadt af in deze periode gebruik te maken van een ‘mini van de week’. 

 

Toeschouwers welkom, maar gelimiteerd en op 1,5 meter 

Bij wedstrijden zijn in de basis toeschouwers welkom. Maar let op: dat kan wel per club of regio verschillen. In ieder geval is het aantal toeschouwers gelimiteerd. De basisregel is dat tot 250 toeschouwers per veld extra maatregelen – behalve natuurlijk de 1,5 meter afstand – niet nodig zijn. Over het algemeen levert dit bij HC Scoop geen problemen op, maar laat je ook informeren hoe het bij uitwedstrijden bij de tegenstander is. 

 

Gebruik kleedkamers en douches 

De KNHB adviseert kleedkamers niet te gebruiken voor teambesprekingen en het omkleden vóór of douchen na de wedstrijden. De ruimte in de kleedkamers is immers vaak te beperkt om de 1,5 meter goed te faciliteren. Bovendien is het noodzakelijk na gebruik de kleedkamers vaker te reinigen en dat zorgt vaak voor praktische problemen. Dit advies geldt ook voor onze spelers tot en met 12 en tot en met 18 jaar. HC Scoop neemdit advies over. Dit houdt in dat spelers omgekleed naar de wedstrijden komen en na de wedstrijd thuis douchen. Dit geldt dus voor alle spelers, dus ook tot en met 12 en tot en met 18 jaar. 

 

Wees creatief met de teamfoto’s 

Het is vaste prik aan het begin van het seizoen: de teamfoto. Laten we eerlijk zijn, die foto’s zijn doorgaans best saai. Door de coronamaatregelen moeten teams nu een stuk creatiever zijn, want ook hier geldt voor 18+ natuurlijk de 1,5 meter-regel. Tot achttien jaar mogen kinderen bij de teamfoto wél naast elkaar staan, maar dat geldt niet voor de begeleiding die afstand moet houden. We zijn nu al benieuwd naar de creatieve varianten. Zet alle creatieve varianten op Instagram en tag @hcscoop en @hockeynl. 

 

Lunch teams en ranja na de wedstrijden 

De KNHB adviseert om géén gezamenlijke lunch aan te bieden na wedstrijden. Over het algemeen is de beschikbare ruimte beperkt en het is niet verstandig om op dit moment in buffetvorm eten aan te bieden. Daarnaast levert dit extra druk op binnen het clubhuis terwijl de aantallen bezoekers daar al beperkt worden door alle maatregelen. HC Scoop neemt dit advies over. Ranja voor na de wedstrijd kan worden opgehaald bij de wedstrijdtafel en mee naar buiten worden genomen. Binnen plaatsnemen is niet mogelijk. 

 

Toegang Clubhuis 

Wij zijn ontzettend blij dat wij ons clubhuis weer mogen openen voor leden en bezoekers. Wel gaat dat er voorlopig anders uitzien dan wij gewend waren. 

Er komen twee aparte looproutes in het clubhuis en bezoekers dienen zich te registreren.  

 

Voor gebruik van toiletten wordt de hoofdingang aan de Eggerweg gebruikt. Hier wordt op wedstrijddagen ook de wedstrijdtafel neergezet waar vrijwilligers zorgen dat bezoekers wedstrijdinformatie kunnen vinden en ook dat Corona regels en looproutes in acht worden genomen. Bij het verlaten van het clubhuis volgen gebruikers de looproutes via de dubbele deuren naar buiten langs veld 1. 

Voor gebruik van de kantine cq. om iets te bestellen bij de bar, dient de zij-ingang te worden gebruikt aan de Unitas kant van Scoop. Ook hier worden bezoekers (boven de 18 jaar) geregistreerd via een QR-code (app) of registratieformulier. Een vrijwilliger aan de deur controleert dit en zorgt ervoor dat de Corona regels verder worden opgevolgd binnen de kantine. 

Helaas zijn er binnen nu geen zit- en/of staanplaatsen, maar de barcommissie heeft gezorgd dat er voldoende ruimte buiten is, ook onder het afdakje. Houdt hierbij svp de 1,5 meter regel in acht en laat alle tafels staan waar ze zijn neergezet. 

 

Laten we er met zijn allen een mooi seizoen van maken, want:  

 

Samen zijn we HC Scoop! 

 

Sportieve groet, 

 

Technische Commissie en Bestuur