Mijn team
Jongste jeugd

Jeugd

Senioren 

Jarigen
Vandaag:
Ivo Pauly
 
Morgen:
Luuk van der Wal
 
Overmorgen:
Anne-Laurien Extra
Fay Heffels
Fleur Vankan
Corona en de gevolgen HC Scoop
27-8-2020
Nieuwsafbeelding

We staan aan het begin van een nieuw hockeyseizoen. De meeste teams zijn de voorbereidingen gestart en gaan (oefen-)wedstrijden spelen. Dat is fijn, maar door het coronavirus is zeker nog niet alles bij het oude. De KNHB heeft een update geplaatst met een aantal extra maatregelen en aanbevelingen voor het spelen van wedstrijden. Wil je alle ins en outs weten, raadpleeg dan de Q & A op KNHB.nl. Wij zetten hier de belangrijkste regels en gevolgen hiervan voor HC Scoop voor je op een rij.

 

We beginnen met een disclaimer. De hieronder beschreven coronamaatregelen zijn actueel op het moment van publicatie van dit artikel. De maatregelen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast zijn er regionaal verschillen, omdat gemeenten en veiligheidsregio’s in de plaatselijke verordeningen aanvullende regels kunnen stellen. Zorg dat je op de hoogte blijft en check zeker bij uitwedstrijden hoe de regels bij de tegenstander zijn.

Bij klachten: blijf thuis

We kunnen de zin inmiddels wel dromen, maar nog steeds als belangrijkste regel geldt: heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. Dat thuisblijven geldt natuurlijk ook voor besmette spelers of spelers die verplicht worden gesteld in quarantaine te gaan.

 

De KNHB roept iedereen allereerst op om alle overheidsrichtlijnen in acht te nemen.

Houd je aan alle adviezen:

 

·       Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.

·       Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).

·       Vermijd drukte.

·       Was vaak je handen.

·       Houd je ook aan de regels met betrekking tot thuisblijven c.q. in quarantaine gaan wanneer je dit gevraagd wordt of wanneer je klachten hebt.

 

Een besmetting in een team?

Bij een besmetting binnen een team, bepaalt de GGD op basis van bron- en contactonderzoek de gevolgen voor de rest van het team. Over het algemeen verblijven hockeyers tijdens een wedstrijd of training niet meer dan vijftien minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon en zal de GGD teamgenoten zien als ‘overige niet nauwe contacten’. Deze spelers mogen blijven deelnemen aan wedstrijden.

De KNHB hanteert als basisregel daarom dat competitiewedstrijden, ook als binnen een team één of meerdere mensen zijn getroffen door corona, gewoon doorgaan.

Als een geheel team in quarantaine gaat, worden de wedstrijden van dat team uitgesteld en direct na de quarantaineperiode ingehaald.

 

Uitwedstrijden: mondkapje op in de auto

Als je met de auto naar uitwedstrijden reist, wordt door de overheid sterk geadviseerd om personen boven de twaalf jaar een mondkapje te laten dragen. Dat geldt niet voor een auto vol leden van hetzelfde huishouden en voor kinderen onder de twaalf jaar. Bestuur je als volwassene een auto vol jongste jeugd, dan word je wel geacht een mondkapje te dragen.

 

1 ½ meter afstand

·       Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling en ten opzichte van volwassenen geen afstand te houden.

·       Voor leden uit hetzelfde huishouden geldt dat ook zij onderling geen afstand hoeven te houden.

·       Jongeren van 13 tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden, maar moeten dit wel tot volwassenen.

·       Volwassen dienen te allen tijde afstand te houden ten opzichte van elkaar en jongeren vanaf 13 jaar.

·       Alleen tijdens de wedstrijd of training (sportbeoefening) is dat niet noodzakelijk:

 

Normaal spelcontact is tijdens de wedstrijd of training toegestaan voor alle leeftijden, maar...

Vooraf, tijdens rustmomenten én na afloop van de sportbeoefening dienen direct weer de algemene afstandsregels te worden gehanteerd. Dat geldt dus rondom de dug-out, in de kleedkamer en in het clubhuis. De KNHB adviseert op dit moment zowel de line-up als de shakehands achterwege te laten. De stickshake kan een alternatief zijn, maar ook dat raadt de KNHB op dit moment af. Dit geldt (voor 18+) ook voor de "huddle” voorafgaand aan de wedstrijd.

 

Toeschouwers welkom, maar gelimiteerd en op 1,5 meter

Bij wedstrijden zijn in de basis toeschouwers welkom. Maar let op: dat kan wel per club of regio verschillen. In ieder geval is het aantal toeschouwers gelimiteerd. De basisregel is dat tot 250 toeschouwers per veld extra maatregelen – behalve natuurlijk de 1,5 meter afstand – niet nodig zijn. Over het algemeen levert dit bij HC Scoop geen problemen op, maar laat je ook informeren hoe het bij uitwedstrijden bij de tegenstander is.

 

Gebruik kleedkamers en douches

De KNHB adviseert kleedkamers niet te gebruiken voor teambesprekingen en het omkleden vóór of douchen na de wedstrijden. De ruimte in de kleedkamers is immers vaak te beperkt om de 1,5 meter goed te faciliteren. Bovendien is het noodzakelijk na gebruik de kleedkamers vaker te reinigen en dat zorgt vaak voor praktische problemen. HC Scoop neemt dit advies over. Dit houdt in dat spelers omgekleed naar de wedstrijden komen en na de wedstrijd thuis douchen. Dit geldt voor alle spelers, dus ook tot en met 12 en tot en met 18 jaar. Wel kan een kleedkamer worden gebruikt om tijdens de wedstrijd de spullen van een team op te slaan. Let dan wel op wie de ruimte betreedt, de spullen opbergt en weer teruggeeft aan de speler en beperk het ‘traffic’ in en rond de kleedkamers tot zo weinig mogelijk personen.

 

Wees creatief met de teamfoto’s

Het is vaste prik aan het begin van het seizoen: de teamfoto. Laten we eerlijk zijn, die foto’s zijn doorgaans best saai. Door de coronamaatregelen moeten teams nu een stuk creatiever zijn, want ook hier geldt voor 18+ natuurlijk de 1,5 meter-regel. Tot achttien jaar mogen kinderen bij de teamfoto wél naast elkaar staan, maar dat geldt niet voor de begeleiding die afstand moet houden. We zijn nu al benieuwd naar de creatieve varianten. Zet alle creatieve varianten op Instagram en tag @hcscoop en @hockeynl.

 

Lunch teams en ranja na de wedstrijd.

De KNHB adviseert om géén gezamenlijke lunch aan te bieden na wedstrijden. Over het algemeen is de beschikbare ruimte beperkt en het is niet verstandig om op dit moment in buffetvorm eten aan te bieden. Daarnaast levert dit extra druk op binnen het clubhuis terwijl de aantallen bezoekers daar al beperkt worden door alle maatregelen. HC Scoop neemt dit advies over. Ranja na de wedstrijd wordt ook niet uitgedeeld.

 

Toegang Clubhuis

Wij zijn ontzettend blij dat wij ons clubhuis weer mogen openen voor leden en bezoekers. Wel gaat dat er voorlopig anders uitzien dan wij gewend waren. Er komen twee aparte looproutes in het clubhuis en bezoekers dienen zich te registreren.

 

Voor gebruik van kleedkamers en toiletten wordt de hoofdingang aan de Eggerweg gebruikt. Hier wordt op wedstrijddagen ook de wedstrijdtafel neergezet waar vrijwilligers zorgen dat bezoekers wedstrijdinformatie kunnen vinden en ook dat Corona regels en looproutes in acht worden genomen. Bij het verlaten van kleedkamers en toiletten volgen gebruikers de looproutes via de dubbele deuren naar buiten langs veld 1.

Voor gebruik van de kantine cq. om iets te bestellen bij de bar, dient de zij-ingang te worden gebruikt aan de Unitas kant van Scoop. Ook hier worden bezoekers (boven de 18 jaar) geregistreerd via een QR-code (app) of registratieformulier. Een vrijwilliger aan de deur controleert dit en zorgt ervoor dat de Corona regels verder worden opgevolgd binnen de kantine.

Helaas zijn er binnen nu geen zit- en of staanplaatsen, maar de barcommissie heeft gezorgd dat er voldoende ruimte buiten is, ook onder het afdakje. Houdt hierbij svp de 1,5 meter regel in acht en laat alle tafels staan waar ze zijn neergezet.

Laten we er met zijn allen een mooi seizoen van maken, want: 

 

Samen zijn we HC Scoop!

Sportieve groet

Technisch commissie en bestuur